Asset Publisher
Grzybów było w bród
„Grzybów było w bród […]” , jednak niektóre, mimo kuszącego wyglądu, nie zawsze nadają się do spożycia.
Według jednej z wielu nieformalnych klasyfikacji tych organizmów wyróżnia się grzyby jadalne, niejadalne oraz trujące. Często kształt i kolor owocnika zachęca do konsumpcje, jednak niekiedy finał takiej grzybowej uczty może być opłakany. Należy pamiętać, że
„[…] nie są bez użytku, one zwierza pasą
I gniazdem są owadów i gajów okrasą.”
A. Mickiewicz
Nie każdy jednak ma to na uwadze – spacerując po lesie bardzo często spotyka się zerwane, ścięte, podeptane grzyby niejadalne i trujące. Czyżby to była „cicha zemsta” grzybiarza?
„Ni wilczych, ni zajęczych nikt dotknąć nie raczy,
A kto schyla się ku nim, gdy błąd swój obaczy,
Zagniewany, grzyb złamie albo nogą kopnie;
Tak szpecąc trawę, czyni bardzo nieroztropnie.”
A. Mickiewicz
Warto o tym pamiętać, a tymczasem zapraszamy do naszej galerii, w której znajdziecie owe grzyby, znane z nazwy tylko w mowie „wilczej i zajęczej”.