Asset Publisher Asset Publisher

Grzybów było w bród

„Grzybów było w bród […]” , jednak niektóre, mimo kuszącego wyglądu, nie zawsze nadają się do spożycia.

Według jednej z wielu nieformalnych klasyfikacji tych organizmów wyróżnia się grzyby jadalne, niejadalne oraz trujące. Często kształt i kolor owocnika zachęca do konsumpcje, jednak niekiedy finał takiej grzybowej uczty może być opłakany. Należy pamiętać, że

„[…] nie są bez użytku, one zwierza pasą

I gniazdem są owadów i gajów okrasą.”

                                                                            A. Mickiewicz

 

Nie każdy jednak ma to na uwadze – spacerując po lesie bardzo często spotyka się zerwane, ścięte, podeptane  grzyby niejadalne i trujące. Czyżby to była „cicha zemsta” grzybiarza?

„Ni wilczych, ni zajęczych nikt dotknąć nie raczy,

A kto schyla się ku nim, gdy błąd swój obaczy,

Zagniewany, grzyb złamie albo nogą kopnie;

Tak szpecąc trawę, czyni bardzo nieroztropnie.”

                                                                                A. Mickiewicz

 

Warto o tym pamiętać, a tymczasem zapraszamy do naszej galerii, w której znajdziecie owe grzyby, znane z nazwy tylko w mowie „wilczej i zajęczej”.